Sempoii jer...

Untuk menjadi Artakus, hati mesti cekal, jiwa mesti kental -Ahmad Patria Abdullah-

My Photo
Name:
Location: Bukit Subang, Selangor, Malaysia

Sempoii ladyyyy with a simple life. Srikandi Morrok Legion ke III, empayar Morrok. Long life Morrok!!

Sunday, July 08, 2007

8th July 1997...

Wahhh..sejak ada silent reader ni, bersemangat lak nak apdet selalu... hi wakame..hi joe...hi semua...ahakks! gila glemer ;p..

Kelip2 mata..rupa2nya dah 10 tawon aku keje kat kampeni ni. Sebuah kampeni MNC, consultant firm bhgn compensation, benefits, rewards segala. Ni first kampeni yg aku join sejak aku grad and ntah2 ni la last kampeni before aku pencen jaga cucu :p.

Ekceli, background aku masa belajar dulu, komputer sains (CS). Owhh yer..sure korang pelik cemana aku leh tersesat ke dunia statistic dan ekonomi ni yek. Dah ler tu subjek yg amat aku nyampah time study dulu. Berbalik pada pra-sejarah-seorang sempoii, aku abis blajar bulan April 1997. Abis blajar, aku lepak umah sebulan setengah sebab kena ciken pok. Then, sempat gi 3 interview kat Samsung seremban, kat kampeni skrg and satu lagi kat KL. Tiapkali interview, ayah aku yg temankan. Manjakan? Masa gi interview tu, aku tempek foundation 1 inci sebab nak tutup parut ciken pok. Time kritikal camtu la nak kena ciken pok pun kan? Owh ya masa tu aku blom kawen lagi so cik tunang aku (skrg dah jadi cik asben la) cakap hantaran nanti kena tolak sikit berkadarlangsung dgn jumlah parut. Cess! satu parut tolak 50 sen katanya. Kijam sungguh, bukan kijam apa la, tapi aku dok imejin kalau btolla nak kena kira, lps kira, parut tu nanti nak kena tanda pangkah ke, tanda bulat ke?, tanda dah kena kira.. Macam tic tac toe gitu. Huhu..ke situ la plak..

Berbalik pada keje diluar bidang skop blajar, gini citer nya. Dulu aku study CS pun sebab parent yg suruh. Senang carik keje katanya. Zaman tu lah. Skarang berlambak2 budak CS. Tu blom lagi termasuk budak2 course lain tapi terer ber CS cam puteri ngan delinn..ahakss..tu CS lain laa.. Time tu aku nak jadi akitek tapi basic lukisan plak takde. Nanti2 je la jadi akitek. Mmg tak minat komputer, blajar pun just utk lulus peksa je. Bila time carik kije, aku doa siang malam pagi petang, mintak2 dapatla keje yg tak libatkan programming nih. Aku mmg tak suka buat program. Rasa cam penderaan otak je bila kena pikir berhari2 1 syntax yg missing. Bila error trus tak jalan. mencik!
So nak jadi citer, masa aku ngk iklan keje kosong dr kampeni skrg ni, dia tulis looking for an “Information services Analyst”. Bila aku nampak perkataan analyst je, terus aku kerat iklan tu, hantar cv ke kampeni tu dgn kadar segera. Tak sangka plak leh dapat. Aku langsung tak baca detail job tu buat apa. Tapi bila time pengiinterviewer tu citer job scope keje, aku pikir apakejadahnya keje ni takde kait ngan programming? Semua statistik ngan ekonomi jek? Guna inhouse software lak tu.. Goreng2 gaji, dapatla macam yg aku nak. So aku accept je keje tu. Dah mmg rejeki aku kot kat situ.

8th July 1997 aku start keje. Ngam2 before ekonomi downturn. Aku kira untung sket sebab kat UTM blajar 5 tawon (3+2) jek tak macam Uni lain 6 tawon (2+4) termasuk matriks. So masa org dok kalut2 kena buang keje, ramai member aku dr uni lain lom dapat keje. Kampeni tu alhamdulillah stabil. Sebab kampeni USA.
Office masa tu kat Menara Lion (sekarang Menara Citibank). Before kawin, tetiap hari aku naik bas sampai bus stand Klang, tetiap hari kena kejut ngan konduktor bas sebab kaki tido. Sib baik la mmg berenti kat last station. Pastu kena jalan kaki sampai Bangkok bank pastu naik bas gi jalan ampang. Pastu lps kawen, lain lak citer nyer. Owhh tak..tak..bukan cik asben yg antar yer, tapi ayah aku yg hantar sampai komuter Sri Setia, pastu dia pimpin tangan aku melintas landasan ketapi pastu dia tunggu aku kat tepi stesen sampai tren aku gerak. Sweetkan? Orang nengok macam “sayang betul pak haji ni ngan bini muda dia...huhuhu”.. Ok ok..pastu sampai dayabumi, jalan kaki sampai bangkok bank pastu naik bas pi jln ampang. Gitu la rutin tetiap hari. Mana la berat tak menten 46kg time tu. Time balik lagi la sakit jiwa. Jem gila kat jalan ampang sampaikan aku salu prefer jalan kaki je dr opis ke lebuh ampang. Sikit punya jauh. Time tu KLCC still under construction.

Opis met aku majoriti chinese. Yg malay pun cuma budak admin ngan opis boy. Ada sorang lagi tu malay tapi dah tak macam malay sgt dah..so aku org ke-3 malay kat situ. Memula aku tak dapat imejin canner nak survive kat tempat camtu. Mmg congak2 tahan sampai seminggu je kot kat sini. Maka bermula la tugas aku sebagai Information services analyst. Aku kumpul data, jumpa client, buat sale, analysis data, buat report, present kat client. Tiap analyst kena go thru serba serbi dr A to Z.

1) First analysis aku buat: untuk satu bank tu, garang siot manager dia. Suka cakap tengking2..
2) First report yg aku buat sampai nangis2: Blue Collar report. Everyday balik lmbt, weekend pun datang, tapi market chart amik masa sebulan baru siap. Org lain buat seminggu je dah siap. Kena marah kaw-kaw punya sebab terlepaih dateline, trus down tak hengat. Rasa cam nak lompat dr tingkat 11..tapi ngan org yg marah aku tu la..hahaha!
3) First training : Induction program kat bangkok. Time tu peknen 4 bulan, so tak enjoy sgt sebab tak leh pi tarian rimau kat patpong hahaha!
4) First boss aku: Chinese guy. Muka garang tapi rajin blanja staff makan aiskim dan M&M. Bila ptg je "iena, pegi ampang park beli cornetto haaa". Macam la jauh bebenor, ampang park tu depan opis jek.
5) First gaji aku dapat: 95% simpan ntuk kawen. 5% guna sendiri. Mak aku yg suruh wat camtu, dia tak sampai ati nak amik walaupun sikit. Tq mak..4 bulan kumpul gaji, trus kawen bulan November. Tak nyenyabor kan..ahakss!

Tawon 1998, opis tu pindah kat Emkop mall. Time tu big boss bukak satu department baru, RPC (Regional Processing Centre). Department ni Centralised dan specialised in analysing data, buat report. Tak involve ngan Sales & clients. So aku pun mevolunteerkan diri join department tu. Ada 2 lagi analyst dr malaysia and indon yg mmg btol2 first badge la. Yg lain sume org baru. Tapi kuar mulut rabbit, masuk mulut ghimau. Kalau dulu handle Malaysia je, now kena handle Hong Kong, China, Philippines, Korea, Thailand, Indon, Singapore, India and Vietnam. Pening. Tiap country lain2 cikadak nya.

Now country makin bertambah, ada South Africa, Botswana, Papua New Guinea, Pakistan, New Zealand, Australia..Tapi bestla..bila kena assign jaga sesatu country, kita kena study detail pasal country tu.

Tapi 10 tawon is enuff for me la.. ingat nak tukar angin lak.Tapi malasnya nak apdet cv..aiyaaaakkkkk!

Hepi 10th working anniversary to me. Annual dinner tawon ni mrasala mek dapat long service award seploh tawon.. yaaa..seploh tawon laa..hip! hip! horeyyy! errr..Alhamdulillahhh... :)