Sempoii jer...

Untuk menjadi Artakus, hati mesti cekal, jiwa mesti kental -Ahmad Patria Abdullah-

My Photo
Name:
Location: Bukit Subang, Selangor, Malaysia

Sempoii ladyyyy with a simple life. Srikandi Morrok Legion ke III, empayar Morrok. Long life Morrok!!

Monday, April 19, 2010

My free kopi is priceless..

Last week was not my lucky week..

Hari tu hari khamis. Aku belek2 paper, then nampak promotion Stabak, dari kul 10-12pm, black kopi free dengan syarat bawak mug sendiri ATAU beli any beverage dengan diskaun RM2 dgn syarat bawak mug sendiri.. Sebagai hantu kopi tegar, aku pun menghasut budak opis aku turun pi amik kopi free kat stabak Emkop mall.

Walaupun kat mulut kata nak kopi free tapi hati cakap..tengoklah nanti..kot2 teringin nak minum Java Chip ke.. Ice blended Mocha ke..Maka aku pun bawak purse. Aku sorang je.. yg 5 org lagi bawak mug semata.

Org kat Stabak tak ramai, maybe tak ramai tahu. Atau derang tau tapi tak bawa mug. So aku & the geng masuk..amik kopi then kat tempat gula, dgn spontannya aku letak purse aku kat situ, aku edarkan gula kat budak2 opis aku (this is call Teamwork..hahahahah). Pastu aku amik gula utk aku and blah.

Sampai opis, Ann kee tanya "where is ur purse? u bring ur purse just now right?".. "Aaaaaa duiiiii"... tapi aku still kontrol cool. Dalam kepala..mintak2 la takde org amik...sambil mencongak2 barang apa yg ada dalam tu. MyKad, HSBC kad kedit, ATM card, cash RM20 kot...

Aku pegi balik Stabak. Sampai2..errr tadek? Purse aku tadek? Still cool.. cool poii..cool.. Aku tanya staff stabak, derang kata tak nampak, siap tolong carikkan dlm tong sampah lagi. Lps few mins carik..tadek gak, aku pun balik opis. Sampai opis semua tanya.. "How? jumpa tak?" Aku senyum and kata "Nope"..Derang dah start bising sebab derang ingat aku gurau. Eskusmi, ko expect aku nak nangis ke kalau hilang purse? Lagipun dalam tu CUMA ada MyKad, HSBC kad kedit, ATM card, cash RM20 jer...? Errr wait..wait..sapa kata RM20? BUkan ke tadi masa lps bekfes, aku suh khai naik opis dulu pastu aku draw duit RM250 ke? OMGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!! Trus rasa nak rebah..pitam2..mual2..tapi perut tada sakit.

Aku termenung kat depan pc. Derang suh aku call Mebeng kansel kad. Aku buat. Pastu KC bagi nombor HSBC suh kansel kad..aku buat. Macam robot..semua yg derang suh buat aku ikut. Masa tu rasa macam melayang2 je..tapi muka menten kool.

Then KC (a nice chinese guy from Gopeng ;p) datang ajak aku pi buat report polis. He said, NOW!. Aku ikut gak. Khai temankan aku. Tunggu tak lama, dlm 10 minit je, turn aku sampai. Polis tu dengar citer aku sambil mengerut2 dahi. Aku tekankan disitu "kopi free ye". Kang dia ingat aku kaya plak dok bekfes stabak tetiap hari. Pastu aku serahkan apa yg aku tulis tadi utntuk mempercepatkan proses buat report. Kat satu kertas, aku letak nama, ic, address, barang2 yg hilang, berapa cash yg ilang. Lengkap. Pastu dengan rasa tak bersalahnya dia tanya "cemana nak eja stabak?". Sabar je la aku. Antara soklan2 dia yg memeningkan aku..

1) Lps ilang purse tu ada tak awak tercari2? - OMG... kalau tak tercari2, takyah la aku dtg balai ni bang...
2) Awak perasan purse tu ilang, sebelum awak amik kopi tu..atau selepas? - selepas laa..kan saya kata tadi.. masa kat opis baru perasan purse tu tadek..paham ke tak ni? aku dah hangin...Khai tadek plak nak menyabarkan aku, sebab dia pi toilet..
3) Lps awak amik kopi tu, awak minum kat situ ke atau tidak? - Saya bawak ke opis sebab pakai mug sendiri. Kalau saya guna mug stabak, saya minumla kat stabak..

Pastu dia terkerut2 muka..aku rasa aku dok ngadap muka dia je nak dekat 40 minit. Ya rabbi..apa yg lambatnya.. template sume dah ada..tinggal taip report je. Then dia bagi aku report suh check..sekali baca je aku leh tunjuk 2 typo error. Pusa = Puas (ayat dia, puas saya mencari dompet tersebut tapi tidak menjumpainya..) dah sah2 ayat skima ini bukan ayat aku. Blasah la..Satu lagi perkataan Kwasan = Kawasan.

Then khai sms. "Apa yg terhegeh2 mamat ni". Aku balas..dia bukan mamat, nama dia XXXXXXX bin XXXXXXX. Bilangan X takde kena mengena ngan bilangan hurup nama mamat tu.
Pastu dia masuk plak dalam bilik, utk urusan bayar RM2. Pun amik masa 10 min. Overall, dalam 1 jam 15 minit baru sume settle.

Then that day, my kopi cost me RM250, mykad, HSBC kad yg baru beberapa kali pakai dan ATM mebeng kad yg ada balance RM419.23 di dalamnya. Ini lah kopi termahal yg penah aku minum...

Terima kasih tak terhingga utk mereka2 yg caring dgn masalah aku, KC, Khai, budak2 opis dan rakan2 yg memahami kesukaran aku dg takde semua benda tu. U all mmg kawan aku masa susah dan senang, You know who u are. Terima kasih di atas segala pertolongan... bukan setakat tolong tengok saje...;p

8 Comments:

Blogger waiem said...

Oh mahalnye kopi...takziah...saba la ye abg poii...

9:17 AM  
Anonymous Anonymous said...

Saba ye...Aku tolong dengar je nih.
-elf

1:12 PM  
Anonymous sempoii said...

Waiem..Abang redho je ni yang...ehheheh

1:14 PM  
Anonymous sempoii said...

Thanks for sudi dengar elf..

1:14 PM  
Blogger The Rambler said...

kekekekeke

gila mahal kopi kau. sebenarnya kan poii, aku melaju baca entry ko sebab hoping akan ada drame at the end of the story dgn ko membawa pulang kembali purse ko. namun, ku keciwa hehehe.

belanja aku pun takpa RM250 tu hehehe. Opps!

2:51 PM  
Anonymous sempoii said...

Dell, hang ingat ni citer tamil ka, musti mau hepi ending? ini citer korea la..semua hero dan heroin mati.. semua mati...wahahahhaah!

Aku baru plan nak belanja ko makan.. takde rejeki tu :p

5:19 PM  
Anonymous monaSakti said...

Poi, pegawai polis tu ala2 middle age ker? mmg laa dorg lemau menaip nie.. aku pon penah mengadap polis camni 2x tau.. yg first, terrible sehh, masa tu aku baru lps eksiden keter.. rasa nak jer aku mengOFFERkan utk tolong taip.. huhuhu.. yg 2nd ok sket laa dr yg first, tp slow gak.. hehe..

11:05 PM  
Anonymous sempoii said...

Mona, tak gak..dalam 20+ kot. Sib baik dia spesis senyum 24 jam. terubat sket ati.. :p

8:51 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home