Sempoii jer...

Untuk menjadi Artakus, hati mesti cekal, jiwa mesti kental -Ahmad Patria Abdullah-

My Photo
Name:
Location: Bukit Subang, Selangor, Malaysia

Sempoii ladyyyy with a simple life. Srikandi Morrok Legion ke III, empayar Morrok. Long life Morrok!!

Monday, October 13, 2008

Open haus & lemang..

Dah raya ke berapa dah? 13 ek? Ada sesapa nak ajak aku pi open haus umah derang? silakan..silakan.. Tapi kalau korang nak nunggu open haus umah aku, cam nunggu aku jadi kurus 47kg je..hihihi. Tak larat tul. Tgh sarat ni..maid plak takde. Tapi cik asben nak gak suh buat makan "sikit²" utk kengkawan, budak opis, jiran tetangga 40 umah depan..40 umah tepi.. 40 umah belakang, sedara mara jauh dekat, pengundi2 hantu, geng2 taekwondo.. tu dia weh.. dia punya ala kadar kekadang cam kenduri kawen. Sebab tu bila dia kata nak wat open haus "ala kadar", aku sesiap kata nak dok umah mak.. so biar la dia handle sorang²...huhuhu..

Pastu dia kata kita pakai pinggan dan cawan pakai buang je.. makanan semua kita tempah kat angah. Lerrr selama ni macam ler aku masak utk open haus pun..selalu yg aku..err cik asben aku reti buat ialah spageti, laksam kelantan ngan karamel. Kuah kacang baru blajar try test dr internet time raya aritu. Boleh tahans sedap..(kata aku kepada diri aku sendrey). Sapa lagi la nak puji kalau bkn diri sendrey kan.. Sekarang tgh nak blajar buat rendang style org nogori punya. Tensen aku time balik umah uwan hari tu..atas meja je ada 5-6 jenis rendang dr anak² dia. Yelah..anak dia je dah 13 org (adik beradik mak aku ler). Yg pompuan sume tunjuk skill buat rendang bg org tua..aku rasa tersisih plak sebab tak reti nak wat rendang. Wakakaaka..punya la sensitip..tak reti wat rendang pun nak terasa tersisih.. apa kesss la..

Yelah.. aku dah 11 tawon kawen tapi time raya je aku rembat kuah kacang, masak lodeh ngan rendang mak aku tapau wat balik. Pernah wat kuah lodeh dulu tapi santan dia pecah² sebab aku tak kacau time dia mengelegak.. last2 buang satu piuk. Kalau la dr dulu aku belajar benda² gini sure dah terer banget sekarang..sure sekarang tgh bz urus katering cam alangz..huhuhu verangans..

Masa aku balik kampung umah uwan haritu, uwan sibuk cerita camana nak bakar lemang. Uwan kata tiap kali dia bakar lemang, umah dia penuh ngan anak beranak dan jiran² dia nak ngk demonstrasi masak lemang. Berkat kerajinan uwan mengajar anak² dia.. 12 dari 13 org anak dia dah reti bakar lemang. Yang sorang yg tatau tu nak tau sapa? (pstt... bisik jap) mak aku...hihihi... Mak aku mana pernah balik kg before raya. Selalu balik petang raya pertama maka dia sorang je la yg sampai skrg tak pernah join itu kelas masak lemang. Ehh tetiba tingat plak kat wakame yg buat klas buat sushi dulu.. ala sushi ngan lemang lebih kurang je.. huhuhu..

Kalau ngk kan kekonsentretan cik asben aku time dengar uwan aku citer pasal cara² bakar lemang tu aku rasa dia dah leh buat dah tu. Siap ngan cara ngetuk² nak bagi dia mampat..ada cara dia gak. Secara tak langsung tradisi bakar lemang tu tak pupus kalau ramai lagi org cam uwan aku.. Dah terbayang² tawon depan nak bakar lemang sendiri katanya. Tapi tu dulu... ketika raya kedua... lps² itu semangat tersebut berkubur lepas balik dr umah open haus kawan kitorang....

"ehhh.. pulut segera tu sedap eh? cam rasa lemang..makan ngan serunding sedap tu..agak²nya ketupat pulut nona ke adabi tu?"...
"besok² kalau kita nak makan lemang kita beli je yg pulut segera tu.. tak yah wat lemang la..leceh gila nak bakar.. kita beli banyak² simpan.. pastu kalau tingin..kita rebus sikit².. "
maka punoh la harapang mek nak masak lemang sendrey di kala raya...

Selamat beraya lagi.. puasa dah ganti ke blom?

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home